Särkitunturi – ainutlaatuinen retkikohde Muoniossa

Monet kuvat Särkitunturilta olivat painuneet mieleen ja kesällä sain mahdollisuuden tallailla itse paikan päälle tutustumaan kohteeseen. Muistin bongaamani kuvat, koska tämä tunturi todellakin erottui muista – laella pääsee upeiden järvi- ja tunturimaisemien lisäksi ihailemaan huipulle muodostuneita lampia.

Särkitunturi sijaitsee Muonion kunnassa, kävelyreitti alkaa Rovaniementien varressa sijaitsevalta levähdyspaikalta (paikalle löytää näppäilemällä naviin Särkitunturin). Oli heinäkuinen kesäilta ja lähdin koirani Masin kanssa kävelemään huippua kohden. Reitti kulki soritettua, leveää ja helppokulkuista polkua pitkin. Omaan makuuni tämä oli jopa ehkä hieman liiankin tiemäistä kuljettavaa. Voin tosin suositella tätä vaivattomana kohteena, joka soveltuu hyvin myös lapsiperheille. Ainakin on helppoa kantaa iso satsi eväitä mukana, josta ehdottomasti iso plussa.


Puolen välin paikkeilla kohdille osuu Särkivaaran kota ja nuotiopaikka, jotka näyttivät olevan erittäin hyvin hoidetut. Tässä on myös ensimmäinen pulahdusmahdollisuus, josta Masi tottakai nappasi ilon irti. Muutamia vastaantulijoita käpsytteli alaspäin, mutta ylhäällä saimme olla aivan omassa rauhassamme. Ajattelin, että retkeilijöitä olisi tällaisena kaikkien aikojen kotimaan matkailukesänä ollut sankoin joukoin, mutta eipä näköjään.

492 metrin korkeudessa komeilevan huipun saavuttaa reilun kolmen kilometrin patikalla. Tähän kun ynnää komeat ja ainutlaatuiset maisemat, on leppoisa kipuaminen todellakin vaivansa arvoinen. Suosittelen ehdottomasti käymään, mikäli oleilee vaikkapa Ylläksen, Levin tai Pallaksen tienoilla. Särkitunturi soveltuu erinomaisesti niin lyhyen päivävaelluksen kuin yön yli retkenkin kohteeksi. Puolentoista viikon lappireissun teemana näytti olevan hulppeat sateenkaaret ja näistä yhdestä sain hetken aikaa nauttia myös Särkitunturin huipulta käsin. Hyttysiä oli omaan ja etenkin Masin makuun aavistuksen liian monta, mutta suurimmilta paukamilta selvittiin suihkuttelemalla myrkkyä molempien niskaan. Maisemat kiinnittivät huomattavasti suuremmin huomion – joka suuntaan avautui horisonttiin asti siintäviä metsiä, naapurituntureita ja järviä. Yöttömän yön laskematon aurinko tarjosi iltaa kohden mentäessä yhä tunnelmallisemman valon. Täytyy kyllä hehkuttaa, että makealle maistuivat myös virkistävä iltauinti ja siihen päälle kuuma kupillinen kaakaota. Vinkkaankin ehdottomasti nappaamaan uikkarit messiin, vesi oli jopa hieman lämpimämpää kuin olin odottanut. Tämän illan muistan kyllä vielä pitkään ja voisin veikata, että Särkitunturi olisi myös ruska-aikaan pettämätön kohde!

 

 

Submit a comment

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s