Särkitunturi – ainutlaatuinen retkikohde Muoniossa

Monet kuvat Särkitunturilta olivat painuneet mieleen ja NYT saAn mahdollisuuden tallailla itse paikan päälle tutustumaan kohteeseen. MuistAn bongaamani kuvat, koska tämä tunturi todellakin erottuU muista – laella pääsee upeiden järvi- ja tunturimaisemien lisäksi ihailemaan huipulle muodostuneita lampia.

Särkitunturi sijaitsee Muonion kunnassa, kävelyreitti alkaa Rovaniementien varressa sijaitsevalta levähdyspaikalta (paikalle löytää näppäilemällä naviin Särkitunturin). Heinäkuinen kesäilta tarjoilee parastaan, kun suuntaan koirani Masin kanssa nokan huippua kohden. Reitti kulke soritettua, leveää ja helppokulkuista polkua pitkin. Omaan makuuni tämä on jopa ehkä hieman liiankin tiemäistä kuljettavaa. Voin tosin suositella tätä vaivattomana kohteena, joka soveltuu hyvin myös vaikkapa lapsiperheille.


Puolen välin paikkeilla kohdille osuu Särkivaaran kota ja nuotiopaikka, jotka näyttävät olevan erittäin hyvin hoidetut. Tässä on myös ensimmäinen pulahdusmahdollisuus, josta Masi tottakai nappaa ilon irti. Muutamia vastaantulijoita käpsyttelee alaspäin, mutta ylhäällä saamme olla aivan omassa rauhassamme. Ajattelin, että retkeilijöitä olisi tällaisena kaikkien aikojen kotimaan matkailukesänä ollut sankoin joukoin, mutta eipä näköjään.

492 metrin korkeudessa komeilevan laen saavuttaa reilun kolmen kilometrin patikalla. Tähän kun ynnää komeat ja ainutlaatuiset maisemat, on leppoisa kipuaminen todellakin vaivansa arvoinen. Suosittelen ehdottomasti käymään, mikäli oleilee vaikkapa Ylläksen, Levin tai Pallaksen tienoilla. Särkitunturi soveltuu erinomaisesti niin lyhyen päivävaelluksen kuin yön yli retkenkin kohteeksi. Puolentoista viikon lappireissun teemana näyttää olevan hulppeat sateenkaaret ja näistä yhdestä sain hetken aikaa nauttia myös Särkitunturin huipulta käsin. Tuulettomalla tunturilla hyttysiä on omaan ja etenkin Masin makuun aavistuksen liian monta, mutta suurimmilta paukamilta selvitään myrkkyä suihkuttelemalla. Maisemat kiinnittävät huomattavasti suuremmin huomion – joka suuntaan avautuu horisonttiin asti siintäviä metsiä, naapurituntureita ja järviä. Yöttömän yön laskematon aurinko tarjoaa iltaa kohden mentäessä yhä tunnelmallisemman valon.

Täytyy kyllä hehkuttaa, että makealle maistuu myös virkistävä iltauinti ja siihen päälle kuuma kupillinen kaakaota. Vinkkaankin ehdottomasti nappaamaan uikkarit messiin, vesi on jopa hieman lämpimämpää kuin olin odottanut. Tämän illan muistan kyllä vielä pitkään ja voisin veikata, että Särkitunturi olisi myös ruska-aikaan pettämätön kohde!

Submit a comment

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s